Przepis na pyszną jagnięcinę
Blogi » opublikowano: 2020-11-23, zamieścił: demis
Baranina i jagnięcina to coraz popularniejsze w Polsce rodzaje mięs. Żeby dobrze się upiekły i były smaczne, niezbędne jest ich uprzednie zamarynowanie. Dlaczego marynowania mięsa jest tak ważne? No więc spełnia ono wiele istotnych funkcji, ale najważniejszą z nich jest nasycenie mięsa wspaniałymi aromatami składników marynaty – to tak będzie smakować gotowe danie.
Dzięki długiemu leżakowaniu w przygotowanej przez nas marynacie mięso po przyrządzeniu będzie miało głęboki smak, który nie mógłby być osiągnięty jedynie poprzez krótkie przyprawienie.
Jak przyrządzić marynatę do tego mięsa z naszego przepisu? Wszystkie odpowiedzi znajdziesz poniżej. Ważne, żeby jagnięcina pieczona była świeża i delikatna. Długie namczanie jej w marynacie i przyprawach zwiększa szansę na intensywną soczystość mięska po upieczeniu.
1. Na samym początku dokładnie umyj i osusz mięso, odkrój błonki i tłuste zgrubienia (możesz je zostawić, jeżeli nie będą Ci przeszkadzać w gotowym daniu).
2. W miseczce wymieszaj składniki marynaty: oliwę z oliwek, musztardę, miód, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Mięso dokładnie natrzyj marynatą w każdym miejscu i przełóż je do miski. Zawiń dokładnie folią spożywczą i zostaw w lodówce na całą noc.
4. Następnego dnia wyjmij mięso na godzinę lub dwie przed smażeniem, tak aby ociepliło się do temperatury pokojowej.
5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, dodaj pestki dyni i smaż mięso z każdej strony po 3–4 minuty, aż będzie miało złocistą skórkę, a dynia nada potrawie niepowtarzalnego aromatu.
6. W międzyczasie rozgrzej piekarnik na 180°C (góra–dół).
7. Gdy mięso będzie dokładnie podsmażone z każdej strony, przełóż je do naczynia żaroodpornego razem z marynatą, która została w misce. Wstaw do piekarnika na 30 minut.
8. Przygotuj wrzątek. Gdy woda się zagotuje, otwórz piekarnik i wlej do naczynia z jagnięciną tyle, aby mięso było przykryte z naddatkiem ok. 1 cm. Dalej piecz już bez przykrycia.
(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Tagi:
przepisy
Daj znać znajomym
Losowe Auta
-
szerszenPojemność 1.6 Moc: 90 Rodzaj paliwa: Pb+LPG Zamieścił: krzysiek121 -
FiacikPojemność 0.9 Moc: Rodzaj paliwa: Pb Zamieścił: Mariusz -
BETAPojemność 1.6 Moc: 100 Rodzaj paliwa: Pb Zamieścił: ziom12345.81 -
MINI CooperPojemność 1.6 Moc: 116 Rodzaj paliwa: Pb Zamieścił: bartlomiejbe
Losowe Galerie
-
Polonez Caro
Zdjęć: 4
Moje auto ;p -
Zmiana układu hamulcowego - przygotowania, zaciski brembo
Zdjęć: 9
Zaciski brembo :) -
Bravo GT
Zdjęć: 4
Fiat Bravo JTD GT -
Ford Fiesta
Zdjęć: 1
Moje małe autko -
Audi 80 B4 2.0
Zdjęć: 2
Samochodzik
Kalendarz Imprez
< < | November 2024 | > > | ||||
Pn | Wt | Śr | Czw | Pt | Sb | Nd |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Shout Box
08:34:38 syed
:
11:03:16 Adams J
:
21:56:05 Lil Bubba
:
21:56:07 Lil Bubba
:
21:56:07 Lil Bubba
:
11:06:11 Smith Media
:
11:06:22 Smith Media
:
09:38:37 Części samochodowe
:
18:16:50 AmandaCarlson
:
14:30:59 Yuriy
:
14:57:56 Kolorysta sklep lakierniczy
:
06:27:26 krishanlakhiwal
:
23:13:30 filmiarz
:
13:36:52 geleziessportas
:
05:51:11 Kane01
:
12:13:04 coinflip2
:
13:29:03 ScottishKiltTailor
:
13:29:11 ScottishKiltTailor
:
13:29:17 ScottishKiltTailor
:
13:29:26 ScottishKiltTailor
:
Odznacz aby wyłączyć automatyczne
przewijanie okienka. Może
to być przydatne gdy próbujesz
odczytać starsze wiadomości a
automatycznie przewijające się
okienko utrudnia Ci to.
przewijanie okienka. Może
to być przydatne gdy próbujesz
odczytać starsze wiadomości a
automatycznie przewijające się
okienko utrudnia Ci to.
Zaloguj się aby pisać w shoutboxie,
zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Komentarze